"Cooperare transfrontaliera pentru protejarea si promovarea diversitatii plantelor"

Proiectul HURO/1101/119/1.3.1 Pro-Plants "Cooperare transfrontaliera pentru protejarea si promovarea diversitatii plantelor" este implementat in perioada 01.01.2013-30.09.2014, de catre Universitatea Corvinus din Budapesta, in calitate de lider de proiect si Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, in calitate de partener. Este un proiect de investitii cu o valoare de 950.348 euro si are ca scop dezvoltarea unor facilitati pentru conservarea si promovarea diversitatii plantelor, atat a speciilor spontane cat si a populatiilor locale cultivate.

Proiectul abordeaza problematica protejarii plantelor atat la nivel educativ, prin crearea unor amenajari pentru educatia ecologica a copiilor in cadrul Arboretumului Szarvas si a unui laborator pentru pregatirea studentilor in cadrul Complexului Universitar Macea, cat si la nivel de cercetare stiintifica prin dezvoltarea la Macea a infrastructurii pentru Colectia de seminte, a Herbarului si a Muzeului botanic, precum si prin colectarea de seminte si material de herbar de la specii din flora spontana si cultivata.

Colectia de seminte din cadrul Gradinii Botanice Universitare "Pavel Covaci" din Macea, singura de acest tip din vestul tarii, pe termen lung va fi dezvoltata intr-o banca de seminte / banca de gene. Herbarul din Macea va cuprinde pe langa colectia lui Simonkai, care este una dintre cele mai importante colectii de plante herborizate din tara si specimene noi colectate in perioada proiectului si dupa finalizare acestuia.

Proiectul cuprinde si o serie de activitati cu copiii de la scolile din zona Arad - Bekes, care vor avea ocazia sa foloseasca facilitatile educationale dezvoltate la Szarvas si Macea si sa constientizeze astfel importanta conservarii plantelor.

Parteneri